04:03 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1510
  Pratite nas

  Bivši američki potpredsednik Džo Bajden ni posle prvih slabih rezultata u trci za predsedničkog kandidata Demokratske stranke ne odustaje od borbe. Bajden je izjavio da borba tek predstoji i da će u njoj biti ključna podrška Afroamerikanaca. Međutim, ruski eksperti smatraju da su Bajdenu „odzvonila zvona“.

  Bajden nastoji da bude jedinstveni kandidat za demokratsku nominaciju, ali je već izgubio na kokusima u Ajovi i primarnim izborima u Nju Hempširu. U Ajovi, gde je Pit Butidžidž tesno pobedo Bernija Sandersa, bio je tek četvrti, a u Nju Hempširu, gde je Sanders bio prvi, Bajden je zauzeo tek peto mesto.

  Ovakvi početni rezultati nisu slomili Bajdenove nade u pobedu, pa je svu snagu usmerio na Južnu Karolinu, njegovo glavno uporište, gde živi veliki broj Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, na čiju podršku računa.

  „Ova Bajdenova strategija je već bila poznata. Iako je težio da pobedi u Ajovi, govorio je o tome da mu je definitivno potrebna pobeda u Nju Hempširu. Međutim, svima je bilo jasno da je njegov glavni cilj Južna Karolina i u manjoj meri Nevada, jer u Južnoj Karolini većinu birača čine demokrate Afroamerikanci, među kojima ima veću podršku nego među ’belim liberalima‘“, rekao je politikolog Malek Dudakov.

  Bivši američki potpredsednik Džo Bajden
  © AP Photo / Ringo H.W. Chiu
  Bivši američki potpredsednik Džo Bajden

  Sledeći kokusi biće održani 22. februara u Nevadi, a potom 29. februara primarni izbori u Južnoj Karolini, posle kojih će biti jasnija slika koji kandidati zaista imaju šansu za pobedu na unutarpartijskim izborima.

  Bajdenovi rezultati su izuzetno slabi, a Ajova i Nju Hempšir upućuju na to da njegova podrška, čak i među manjinskim grupama, postepeno opada, pa je pitanje da li će njegova izborna kampanja preživeti do Južne Karoline.

  Sanders ili Butidžidž — ko je favorit

  Dudakov smatra da su šanse Bajdena, poznatog „demokratskog asa“, male i da se glavna borba vodi između Bernija Sandersa, Pita Butidžidža i u manjoj meri Majkla Blumberga.

  „Najveće šanse imaju Sanders ili Butidžidž. Treba imati u vidu da Sanders ima ozbiljnu političku mašineriju iza sebe, ogroman broj pristalica, volontera i malih donatora koji podržavaju njegovu kampanju, dok je Butidžidž ’virtualni kandidat‘ sa televizora. On nema takvu mašineriju iza sebe i na račun reklama, novca krupnih sponzora i partije produžava svoju kampanju“, rekao je ekspert.

  Prema njegovim rečima, u srednjoročnoj perspektivi, Sanders ima veliku prednost, ali će sve biti jasnije posle izbora u Kaliforniji i „superutorka“. Još uvek postoje razne opcije, pa čak i da Blumberg pobedi.

  Bajdenove odluke i afere na meti kritika

  Ruski eksperti smatraju da su pozicije Bajdena oslabljene, naročito nakon neuspešnog impičmenta američkog predsednika Donalda Trampa, koji je bio „kec u rukavu“ demokrata, a treba imati u vidu i da Tramp i republikanci još nisu izneli glavne argumente protiv Bajdena.

  Donald Tramp
  © AP Photo / Matt Slocum
  Donald Tramp

  Dudakov dodaje da nisu samo republikanci krivi za Bajdenov imidž.

  „Ovaj američki političar je već 36 godina u Senatu i neke njegove prethodne odluke, poput one o podršci ratu u Iraku, kao i politički nekorektne izjave i korupcionaške afere, izazvale su mnogo kritika“, kazao je Dudakov.

  Podsetimo, pomoću kokusa i primarnih izbora, američke Republikanska i Demokratska partija određuju kandidate za predsedničku nominaciju.

  Primarni izbori, kako i samo ime kaže, prethode redovnim izborima u SAD. Oni su bili inspirisani idejom sprečavanja uticaja stranačkog rukovodstva na izbor kandidata i demokratskom idejom da i same kandidate treba da određuju birači.

  Prvobitna namera bila je da se formira demokratski izborni sistem, koji bi bio nezavisan od takozvanih „bosova“, neospornih vladara stranačkih organizacija i stranačke mašinerije. Teoretičari američkog političkog i izbornog sistema ipak ističu da ove dobronamerne ideje nisu puno promenile situaciju.

  Primarni izbori se razlikuju od takozvanih „kokusa“ , odnosno skupova ili sastanaka pristalica i članova političkih partija ili pokreta koji na njima otvoreno izražavaju podršku nekome od kandidata.

  Tagovi:
  Berni Sanders, američki izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga