01:17 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  417257
  Pratite nas

  Načelnik koordinacionog centra Oružanih snaga Rusije u Siriji, general-major Jakov Rezancev otkrio je detalje sukoba američke vojske i lokalnog stanovništva na severu Sirije u kojem je ubijen dečak.

  Kako je Rezancev rekao novinarima, „incident se dogodio zbog nezakonitih radnji pripadnika međunarodne antiterorističke koalicije“. Prema njegovim rečima, Amerikance su na kontrolnom punktu zaustavili sirijski vojnici koji su pokušali da im zabrane prolazak kroz Harbat Hamo.

  „Međutim, narušavajući sve sporazume, vojnici su, odstupajući od ranije planirane maršrute za tri i po kilometra, odlučili da prođu kroz selo, čime su izazvali nezadovoljstvo lokalnog stanovništva“, naveo je general.

  On je istakao da je američka vojska „pokazala prezir prema lokalnom stanovništvu“.

  „Jedan od automobila koalicije zaglavio se na ivici puta, a drugi se pokvario. Nakon verbalne prepirke započela je neselektivna paljba“, rekao je Rezancev.

  Prema njegovim rečima, zatim se na improvizovanom skupu protiv posete nepozvanih gostiju okupilo oko hiljadu ljudi.

  „U prvoj fazi, kada se sukob tek nazirao, tamo su bile samo žene, deca i starci i niko od njih nije imao oružje“, ispričao je on i dodao da su se Amerikanci za hitnu pomoć obratili Rusima.

  „Zatražili su pomoć kako bi napustili selo. Da bi lokalizovali sukob, na područje incidenta stigli su ruski vojnici. Na naše akcije i naše preporuke usmerene na stabilizaciju situacije reagovali su adekvatno“, istakao je general-major.

  Rezancev je dodao da su Amerikanci imali sreće što su se zaustavili na ulazu u selo i što nisu duboko zašli u to mesto, „jer bi bilo problematično izvući ih iz naselja“.

  On je zaključio da Amerikanci nisu postupili pravilno.

  U sredu 12. februara na kontrolnom punktu u oblasti sela Harbat Hamo, koji se nalazi istočno od grada Kamišlija u sirijskoj provinciji Hasaka, sirijski vojnici zaustavili su konvoj američke vojske koji je skrenuo sa maršrute. Između vojske Sjedinjenih Američkih Država i lokalnog stanovništva došlo je do sukoba, zbog čega su Amerikanci otvorili vatru na civile. Poginuo je 14-godišnji dečak Fejsal Halid Muhamed, a jedan meštanin je povređen. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, sukob je prekinut zahvaljujući ruskoj vojsci, koja je izvela američki konvoj iz sela i dopratila do baze.

  Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti te zemlje. Ranije su SAD objavile saopštenje o uništenju „terorističkog kalifata“, ali su najavile da nameravaju da ostanu u Siriji kako bi „sprečile njegov preporod“.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  američki vojnici, Sirija, incident
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga