06:51 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 2114
  Pratite nas

  U Gani se nalazi jedna od najvećih svetskih deponija elektronskog otpada, zbog čega je na hiljade ljudi izloženo brojnim zdravstvenim rizicima.

  Deponija elektronskog otpada u blizini glavnog grada Gane, Akre, ostavila je okolnu oblast kontaminiranu opasnim toksinima koji su zagađivali životnu sredinu i izazvali ozbiljne zdravstvene probleme stanovnika. Procenjuje se da je oko 200.000 tona odbačene elektronike širom sveta pronašlo svoj put ka jednoj od deponija u Akri. To je inače težina ekvivalentna težini više od hiljadu plavih kitova.

  Ogromna deponija je primarni izvor zarade za mnoge radnike koji prolaze kroz „planine“ odbačene elektronike i tope ih. Proces ekstrakcije je vrlo opasan, a u vazduh se ispuštaju toksini, što se povezuje sa velikim brojem ozbiljnih ekoloških i zdravstvenih problema, uključujući bolove u glavi i grudima, zagađenje okoline i ugrožavanje lanca ishrane.

  Studija koju su sprovele grupe za zaštitu životne sredine, IPEN i „Basel ekšn netvork“, otkrila je da dugotrajno izlaganje opasnim isparenjima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak ili oštećenje imunološkog i nervnog sistema.
   

  Tagovi:
  rak, deponija, Gana, elektronski otpad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga