14:41 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  0 70
  Pratite nas

  Rusija i Turska potvrdile su svoju posvećenost postojećim sporazumima o Siriji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije nakon rusko-turskih konsultacija o Siriji u Moskvi.

  „Nastavljena je detaljna diskusija o situaciji na terenu u Siriji, sa naglaskom na situaciju u zoni deeskalacije Idlib. Obe strane su konstatovale poštovanje postojećih sporazuma, koji predviđaju mere za smanjenje napetosti i olakšavanje humanitarne situacije uz nastavak borbe protiv terorizma“, piše u saopštenju.

  Na sastanku je takođe istaknuto da je „postizanje dugoročne bezbednosti i stabilnosti u Idlibu i drugim delovima Sirije moguće, na kraju krajeva, samo na osnovu posvećenosti suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje“.

  „Osim toga, naglašen je značaj promovisanja političkog procesa rešavanja krize u Siriji koji vode i ostvaruju sami Sirijci uz pomoć Ujedinjenih nacija, kako je predviđeno rezolucijom 2254 SB UN“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova.

  Sirijska kriza

  Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije.Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

  Sa druge strane, potpredsednik Turske Fuat Oktaj rekao je da je Turska ispunila preuzete obaveze o Idlibu.

  Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

  Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (156)
  Tagovi:
  Sirija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga