07:13 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  0 422
  Pratite nas

  Libijska nacionalna armija (LNA) maršala Halife Haftara saopštila je da izvela napad na skladište oružja i municije u luci libijske prestonice Tripoli kao odgovor činjenicu da su teroristističke grupe narušile prekid vatre.

  „Jedinice oružanih snaga (LNA) poštuju prekid vatre prema dobijenim vojnim naređenjima, ali, zbog stalnih narušavanja i vatre terorističkih grupa koje su van kontrole (vlade) Saradža, oružane snage (LNA) dale su naređenje da se napadne skladište oružja i municije u luci Tripoli“, navodi se u saopštenju komande LNA.

  Ranije je Libijska nacionalna armija izjavila da je u luci u Tripoliju uništila turski brod sa oružjem i municijom.

  Berlinska konferencija o Libiji

  U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

  Berlinska konferencija je održana nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

  Glavni rezultat konferencije bio je poziv učesnicima na prekid vatre u Libiji i obaveza da se uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na isporuku oružja stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka predložili su osnivanje odbora za kontrolu prekida vatre.

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Tema:
  Šta se krčka na Bliskom istoku (187)
  Tagovi:
  Libija, Tripoli, Halifa Haftar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga