00:12 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 134
  Pratite nas

  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) planira da izdvoji 38 miliona dolara kako bi ukrajinsku omladinu naučila demokratskim vrednostima.

  Radi se o programu „Aktivnosti za jačanje nacionalnog identiteta preko omladine" (UNITI). Cilj tog projekta je, kako je navela organizacija, negovanje osećaja odgovornosti za evropsku budućnost Ukrajine".

  Potencijalni učesnici programa su Ukrajinci od 10 do 35 godina. Pretpostavlja se da će projekat kod mladih definisati zajedničku listu vrednosti i stavova, a takođe učvrstiti nacionalni identitet.

  „Ukrajinska omladina je, generalno, aktivnija nego što su to predstavnici starije generacije i zalaže se za reforme i integracije sa Evropskom unijom. Zahvaljujući ulozi mladih u životu građanstva i ekonomskim inovacijama, pred njima je važna mogućnost za dalje jačanje koncepcije ukrajinskih državljana, orijentisane na (demokratskim) vrednostima”, ističe se u dokumentu.

  Kako smatra ova američka organizacija, budućnost Ukrajine je povezana s evropskim vrednostima i podrazumeva raskid sa sovjetskom prošlošću. Iz te agencije takođe navode da omladina sada ima mogućnost da napravi prelaz ka demokratiji, pošto se na vlasti nalaze mladi lideri: predsednik Vladimir Zelenski i najmlađi parlament Ukrajine u istoriji.

  Prosečna starost ukrajinskih poslanika je smanjena za sedam godina i sada iznosi 31 godinu, pri čemu je 80 odsto njih prvi put izabrano u Vrhovnu radu.

   

  Tagovi:
  Vladimir Zelenski, Vrhovna rada, Amerika, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga