07:53 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21597
  Pratite nas

  Hiljade jedinica oružja i municije koje su SAD isporučile svojim saveznicima u Siriji u periodu 2017-2018. godine mogli bi biti izgubljeni i ukradeni, piše „Militari tajms“, pozivajući se na izveštaj generalnog inspektora Pentagona.

  Kako se navodi u dokumentu, radi se o naoružanju ukupne vrednosti od oko 715 miliona dolara koje je bilo isporučeno grupama koje podržava Vašington za borbu protiv militanata terorističke organizacije DAEŠ na teritoriji Sirije.

  Prema podacima Pentagona, oko 4.100 izgubljenih komada oružja, uključujući bacače granata i mitraljeze, čuvalo se u bezbednim skloništima. Oni su mogli zarđati, deformisati se i preći u stanje da više nisu za upotrebu. Osim toga, deo naoružanja je moglo biti ukradeno, ali nije navedeno u čije ruke bi se ono moglo naći.

  Kako navodi „Militari tajms“, nestalo oružje je najverovatnije palo u ruke militanata DAEŠ-a i Al Kaide koji su uspeli da ih zaplene od grupa koje podržavaju SAD. Prema podacima turske agencije Anadolija, isporuke Vašingtona su bile namenjene, pre svega za, radničku partiju Kurdistana koju u Turskoj smatraju terorističkom organizacijom.

  Pentagon je zatražio još 173 miliona dolara za naoružavanje svojih saveznika u Siriji u 2020. godini.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga