05:16 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  40156
  Pratite nas

  Američke tajne službe su pokrenule veliku kampanju diskreditacije političkih i javnih ličnosti u zemljama Istočne Evrope koje se zalažu za razvoj dobrosusedskih odnosa s Rusijom, a Bugarska je epicentar špijunskih skandala sa ciljem neosnovanog proterivanja ruskih diplomata, saopštila je ruska Spoljnoobaveštajna služba.

  „U tom cilju se i angažuju agenti i nevladine organizacije, koje finansiraju javne institucije SAD", kaže se u saopštenju ove službe.

  „Poslednja takva akcija je započeta preko medija i političara bliskih Centralnoj obaveštajnoj upravi zajedno sa bugarskim tajnim službama kada su razglašene neistine da je glavna tema razgovora  direktora ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergeja Nariškina i šeika Muhameda ben Rašida Al Maktuma, održanog 10. februara, bila sudbina bugarskog biznismena Vasila Božkova. Taj muškarac je navodno bio priveden u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na zahtev Bugarske pod optužbom za finansijski kriminal", piše u saopštenju.

  Prema navodima ruske Spoljnoobaveštajne službe, u ovim aktivnostima protiv Rusije se naročito ističe vice-premijer Bugarske Valerij Simeonov.

  „Na osnovu rezultata naše istrage smo utvrdili da je inicijalni izvor ovih ‘senzacionalnih’ podataka predstavnik tajne službe Bugarske u jednoj od zemalja regiona, koga kontrolišu i ‘ohrabruju’ Amerikanci, koji ga i usmeravaju da radi protiv ruskih interesa", saopštila je ruska služba.

  Lažiranje informacija ima za cilj da zakomplikuje međunarodne odnose UAE i Rusije, zaključuje ruska Spoljnoobaveštajna služba.

   

  Tagovi:
  Sergej Nariškin, Bugarska, Spoljnoobaveštajna služba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga