16:17 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1048
  Pratite nas

  Opozicioni lider Venecuele Huan Gvaido izjavio je da venecuelanska opozicija želi da uključi Rusiju i Kinu u proces „uspostavljanja demokratije“ u zemlji.

  „Nameravamo da formiramo međunarodne komisije u kojima bi učestvovali svi kako bi se izvršio uticaj na zemlje kao što su Rusija i Kina, koje mogu da pojednostave proces uspostavljanja demokratije u Venecueli“, napisao je on na Tviteru.

  Prethodno je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio da je nedopustiv svaki pokušaj rešavanja krize u Venecueli uz pomoć sile, obmana i gaženjem volje naroda koji je podržao zakonitog predsednika zemlje Nikolasa Madura.

  On je podsetio i da predvodnika protestnog pokreta Huana Gvaida niko nije birao — samo su ga postavili.

  Situacija u Venecueli

  Početkom 2019. godine u Venecueli su započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura. Od tada se Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine koju kontroliše opozicija, dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

  Gvaida podržavaju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru, Gruzija, Albanija i brojne druge zemlje.

  Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

  Aktuelnog lidera Venecuele podržavaju Rusija, Meksiko, Kina, Turska i Indonezija. U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

  Tagovi:
  opozicija, demokratija, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga