12:29 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2172
  Pratite nas

  Američki razarač „Ros“ naoružan sistemima „Idžis“ ušao je u Crno more u okviru operacije za „osiguravanje bezbednosti i poboljšanju regionalne stabilnosti na moru“, navodi se na sajtu američke mornarice.

  „Ovom posetom neprekidno jačamo naše odnose sa crnomorskim partnerima. Ove operacije na Crnom moru su ključne za stvaranje bezbedne pomorske sredine i obezbeđivanje slobode plovidbe“, izjavio je komandant broda.

  U saopštenju se konstatuje da su pomenute operacije pozvane da „ojačaju saradnju između saveznika NATO-a i pokažu kolektivnu spremnost da se osigura bezbednost u crnomorskom regionu u okviru operacije „Atlantska odlučnost“.

  Kako je ranije saopštio ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom, brodovi Crnomorske flote kontrolišu kretanje američkog razarača.

  Ovo je prvi ovogodišnji ulazak američkog broda u vode Crnog mora. Prošle godine ratni brodovi NATO-a ulazili su u Crno more 13 puta.

  Prema međunarodnoj Konvenciji iz Montrea iz 1936 godine, vojni brodovi necrnomorskih država imaju pravo da ostanu u vodama mora najviše 21 dan.

  „Atlantska odlučnost“

  Od aprila 2014. godine, sa početkom krize u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države u okviru operacije „Atlantska odlučnost“ po sistemu rotacije raspoređuju svoje borbene jedinice u različitim zemljama, postepeno povećavajući njihov broj. Operacija predstavlja kompleks vojnih i vojno-političkih događaja. Prema tvrdnjama američke strane, ove akcije su usmerene na podršku saveznika NATO-a u Evropi.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je s tim u vezi optuživao SAD da zanemaruju bezbednosne interese i teže destabilizaciji vojno-političke situacije.

  Tagovi:
  američki razarač, Crno more, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga