00:22 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 225
  Pratite nas

  Savet bezbednosti UN je ponovio svoju podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države.

  Kako je juče preneo AP, ovo je prvo oglašavanje UN o izraelsko-palestinskom pitanju od kako je američki predsednik Donald Tramp u januaru predstavio svoj plan za rešenje višedecenijskog konflikta.

  Američka agencija podseća da je Trampov plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutno odlučno odbacili.

  U jučerašnjem saopštenju SB UN, za koje je glasalo svih 15 članica SB, uključujući i SAD, ne pominje se Trampov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju nezavisne države, koja bi podrazumevala celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim - teritorije koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

  Palestinci, kako podseća AP, zahtevaju i da se sa pomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.

  U saopštenju UN se ne pominju ni ti zahtevi, ali se zato daje podrška rešenju konflikta stvaranjem dve države, dodaje AP.

  Trampov plan, koji je, kako navodi AP, „pompezno predstavljen“ krajem januara u Beloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim delom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o nezavisnoj državi.

  Umesto toga, u Trampovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uslovom da se povinuju mnogobrojnim zahtevima, među kojima je i demilitarizacija.

  Izrael bi, takođe, nad tom palestinskom autonomnom teritorijom prema Trampovom planu, imao potpunu bezbednosnu kontrolu, dodaje Asošijejted pres.

  Tagovi:
  UN, Izrael, Palestina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga