17:51 02 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3027
  Pratite nas

  SAD su uvele sankcije protiv 13 organizacija i fizičkih lica iz Rusije, Kine, Iraka i Turske u okviru zakona o neširenju oružja za masovno uništenje, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

  SAD uvode sankcije protiv 13 stranih organizacija i fizičkih lica u Kini, Iraku, Rusiji i Turskoj u skladu sa zakonom o neširenju oružja za masovno uništenje u Iranu, Severnoj Koreji i Siriji“, navodi se u pismenom saopštenju Pompea.

  Na sankcioni spisak uvršteno je pet kineskih i turskih kompanija i lica zbog optužbi da „podržavaju iranski raketni program“. Jedan od državljana Kine takođe je optužen za isporuku proizvoda dvostruke namene za pakistanski program naoružavanja.

  U saopštenju nije precizirano kojim ruskim kompanijama i licima su nametnute sankcije.

  Odluka je doneta u skladu sa zakonom SAD o neširenju naoružanja za masovno uništenje u Iranu, Severnoj Koreji i Siriji. Zakon zabranjuje da se tim zemljama predaje tehnologija, koja bi omogućila proizvodnju nuklearnog, hemijskog i bakteriološkog oružja, kao i sredstva njihove dostave.

  Ranije je Amerika u okviru istog uvela sankcije ruskim kompanijama „Kumertausko vazduhoplovno proizvodno preduzeće“, vojno-industrijskoj korporaciji „Naučno-proizvodno udruženje za mašinogradnju“ i „Konstruktorskom birou za izradu alata“.

  Tagovi:
  sankcije, Iran, amerika, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga