10:59 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Rusija je zatražila od Ujedinjenih nacija da pokrene arbitražni postupak u cilju rešavanja situacije zbog toga što američke vlasti redovno odbijaju da izdaju vize stranim diplomatama, izjavio je ruski diplomatski izvor.

  U utorak je u organizaciji UN održana sednica Odbora za odnose sa zemljom domaćinom, na kom je ruska strana ponovo pokrenula ovo pitanje.

  „Rusija, kao i nekoliko drugih država-članica UN nije samo zahtevala da se ovo pitanje preda na arbitražu, već i da se aktivno poradi na rešavanju nastale situacije i pokrene arbitražni postupak”, rekao je izvor.

  Predstavnik UN je obećao da će ove informacije preneti generalnom sekretaru Antoniju Guterešu.

  Kako navodi izvor, ruski stav su podržali Kina, Iran, Sirija, Kuba, Belorusija i Nikaragva.

  Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi
  © Sputnik / Alekseй Vitvickiй
  Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi

  „Očekujemo da će generalni sekretar doneti odgovarajuću odluku i pokrenuti arbitražni postupak”, dodao je ruski diplomatski izvor.

  Problemi sa izdavanjem viza

  U decembru prošle godine Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom se Sjedinjene Američke Države pozivaju da odmah izdaju vize članovima delegacija za učešće na događajima svetske organizacije.

  Dokumentom je predviđeno da ako se problemi sa izdavanjem viza ne reše u razumnom roku, „ozbiljno će se razmotriti mogućnost preduzimanja mera, predviđenih članom 21 Sporazuma o Centralnim institucijama”. Reč je o rešavanju sporova putem arbitraže između UN i SAD.

  Problemi zbog izdavanja viza ruskim državljanima radi učešća na međunarodnim događajima na teritoriji Amerike su postali redovni od 2014. godine nakon naglog pogoršanja bilateralnih odnosa Moskve i Vašingtona zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

  Tako su 2015. godine SAD izdale vizu sa ograničenjima predsednici Saveta Federacije Valentini Matvijenko, zbog čega je morala da otkaže učešće na Svetskoj konferenciji šefova parlamenata država učesnica Interparlamentarne unije.

  Američka viza
  © Sputnik / Sergeй Mamontov
  Američka viza

  Sa ovim problemom su se 2017. godine suočile i ruske diplomate kada je trebalo da otputuju u ambasadu u SAD, generalne konzulate i stalno predstavništvo pri UN. Zatim su se na udaru našli i predstavnici Rusije, koji su bili upućeni u Sekretarijat UN u Njujorku.

  Pored toga, 2019. godine mnogim ruskim diplomatskim predstavnicima, koji je trebalo da učestvuju na plenarnim sednicama Generalne skupštine UN i u radu posebnih odbora te organizacije odbijen je ulazak u SAD.

  Tagovi:
  generalni sekretar UN, arbitražni postupak, ruske diplomate, Ujedinjene nacije, UN, diplomatske vize
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga