02:51 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31704
  Pratite nas

  Višenamenska nuklearna podmornica Ratne mornarice SAD „Kolorado“ klase „Virdžinija“ delimično je izgubila „stelt" sloj (zaštitni sloj koji je čini nevidljivom) odmah nakon prvog družeg putovanja, piše američki časopis „Forbs“.

  Podmornica „Kolorado“ je peta po redu modernizovana nuklearna podmornica modela „Blok III“ klase „Virdžinija“, a uvrštena je u sastav američke flote u proleće 2018. godine, tako da je ona jedna od najnovijih podmornica, piše list.

  ​„Forbs“ podseća da se podmornica nedavno vratila sa morskog pohoda, tokom kojeg je preplovila više od 62,76 hiljada kilometara. Njena tačna maršruta kretanja nije poznata, ali je izvesno da je „Kolorado“ presekla Severni polarnik i da je posetila luke u Norveškoj i Škotskoj, ističe se u članku.

  Na fotografijama se vidi da zaštitni hidroakustični „stelt" sloj podmornice delimično ogulio i otpao.

  Prema pisanju „Forbsa“, to nije prvi put da se američka mornarica suočava s takvim problemima. U jesen 2019. godine jedan od američkih brodograditelja optužen je za falsifikovanje rezultata testova o kvalitetu zaštitnog „stelt" sloja za podmornice.

  Deplasman podmornice „Kolorado“ iznosi 7.800 tona, njena dužina je oko 115 metara, a šrioka je više od 10 metara.

  Podmornica razvija brzinu do 46,3 kilometra na sat dok je pod vodom. Podmornice klase „Virdžinija“ su opremljene sa četiri torpedne cevi i 26 torpeda. Posadu podmornice čini od 100 do 120 osoba.

  „Kolorado“ je predviđena za protivpodmorničke i protivbrodske operacije, prevoz specijalnih snaga, ofanzivne operacije, prikupljanjer obaveštajnih pdoataka i izviđanje.

  Tagovi:
  Virdžinija, Kolorado, stelt, podmornica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga