15:18 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21131
  Pratite nas

  Žrtve sovjetskih vojnika, koji su svoje živote dali prilikom oslobođenja Evrope od fašizma, su neosporne i ne smeju se povezivati sa savremenom politikom niti koristiti u cilju kritikovanja Rusije, izjavio je ambasador Luksemburga u Ruskoj Federaciji Žan-Klod Knebeler.

  „Osećam veliku zahvalnost prema svemu što su sovjetski narod i vojnici Crvene armije učinili u oslobođenju Evrope. Lično sam protiv toga da se sve te žrtve, koje je podneo narod Sovjetskog saveza, sada sistematski preispituju, dovode u vezu sa potpuno različitim političkim pitanjima i koriste za kritikovanje moderne Rusije”, izjavio je ambasador.

  Kolona tenkova Crvene armije prelazi preko Dvorskog trga u Lenjingradu za vreme Drugog svetskog rata
  © Sputnik / Boris Kudoяrov
  Kolona tenkova Crvene armije prelazi preko Dvorskog trga u Lenjingradu za vreme Drugog svetskog rata

  On je podsetio da je Crvena armija, osim Rusa, bila sastavljena i od drugih naroda: Ukrajinaca, Kazahstanaca, naroda Sibira i Dalekog Severa, Čečena, Dagestanaca.

  Međutim, kako je rekao, strašno je kada vandali ruše spomenike ruskim vojnicima i nedopustivo je uništavati sećanje na one koji su položili svoje živote za slobodu – takvi postupci se moraju kažnjavati.

  Diplomata je naglasio da u Luksemburgu postoje grobovi sovjetskih građana, koji su svojevremeno prisilno evakuisani da bi radili u Evropi.

  „O tim grobovima se vodi računa i trenutno se razmatra postavljanje spomenika u njuhovu čast. Takođe će se proučiti njihove priče kako bi se više saznalo o onima koji počivaju u tim grobovima. Ko su oni bili, odakle su došli, šta se s njima dešavalo i ko je preživeo? Prilikom posete tom groblju video sam da tamo ima Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i najmanje jedan Gruzin. Veoma je važno sačuvati sećanje na tu strašnu epohu i to teško vreme, izvući pouke iz njega da se tako nešto ne bi više ponovilo. Pored toga, ovaj rat nikako ne treba koristiti u svrhu političkih igara, već izbegavati politizaciju”, zaključuje ambasador Luksemburga u Moskvi.

  Podsetimo da se u poslednje vreme mnogo govori o revidiranju istorije Drugog svetskog rata, kao i osporavanju sovjetske pobede nad fašizmom. Pored toga u nekim zemljama Istočne Evrope su uklonjeni sovjetski spomenici, koji su svojevremeno bili podignuti u čast sovjetskih vojnika i žrtava u borbi za oslobođenje od fašizma.

  Tagovi:
  Crvena armija, Sovjetski Savez, žrtve, Luksemburg, Evropa, fašizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga