12:49 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  0 011
  Pratite nas

  Na kontrolnom punktu Džilvegozju na tursko-sirijskoj granici, gde su sinoć nakon napada sirijskih vladinih snaga u Idlibu prevezena tela poginulih turskoh vojnika, kao i ranjenici, sitaucija je trenutno mirna.

  Taj punkt je sinoć u kasnim satima bio zatvoren, a ponovo je otvoren u jutarnjim časovima.

  Preko kontrolnog punkta povremeno na teritoriju Turske ulaze vojna vozila, kola hitne pomoći, kao i vozila sa humanitarnom pomoći i građevinskim materijalom, koja se kreću ka tampon-zoni. Ta zona je udaljena dva kilometra od granice. Vozači kamiona, koji se vraćaju iz tampon-zone saopštili su da na granici nisu koncentrisane izbeglice i da je trenutno na kontrolnom punktu situacija mirna.

  Granični kontrolni punkt na tursko-sirijskoj granici
  © Sputnik
  Granični kontrolni punkt Džilvegozju na tursko-sirijskoj granici

  U bolnicama u Rejhanliju i Hataju se i dalje nalaze turski vojnici, koji su ranjeni tokom napada sirijskih snaga. Prema informacijama, neki od njih su prebačeni u druge oblasti.

  Guverner Hataja Rahmi Dogan je izjavio da su ranjenici u zadovoljavajućem stanju. Autopsija 33 poginula turska vojnika odvija se pod nadzorom tužilaca, koje je imenovalo Glavno republičko tužilaštvo Hataja. Nakon procedure, tela će biti poslata u gradove, gde su poginuli vojnici živeli.

  Vojna vozila i vozila hitne pomoći sa graničnog punkta na tursko-sirijskoj granici
  © Sputnik
  Vojna vozila i vozila hitne pomoći na graničnom punktu Džilvegozju na tursko-sirijskoj granici

  Na aerodromu u Hataju se nalaze dva aviona turskog Ratnog vazduhoplovstva, koji su spremni da prebace tela u rodne gradove poginulih.

  U Idlibu nastavljeni sukobi

  Za to vreme u Idlibu nastavljaju sukobi. Vojni izvori saopštavaju da naoružane bespilotne letelice Ratnog vazduhoplovstva Turske od sinoć sprovode operaciju usmerenu protiv sirijske armije u vazdušnom prostoru Idliba.

  Prema podacima Oružanih snaga Turske, tokom operacija, koje su pokrenute nakon sinoćnjeg napada sirijskih snaga, do sad je napadnuto preko 200 sirijskih ciljeva i likvidirano je 329 vojnika.

  Prema nekim informacijama, turske snage sa sirijske granice iz haubica gađaju vladine snage u Siriji.

  Tema:
  Turska vojna operacija „Izvor mira“ u Siriji (157)
  Tagovi:
  Turska, kontrolni punkt, sukobi, Idlib, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga