12:37 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22986
  Pratite nas

  Postupci Ankare tokom incidenta s novinarima Sputnjika u Turskoj negativno utiču na atmosferu uoči predstojećeg sastanka predsednika Rusije i Turske, a Tajipa Erdogana to izgleda uopšte ne brine, smatra generalni direktor Međunarodne informativne agencije (MIA) „Rosija sevodnja” Dmitrij Kiseljov.

  „Ako govorimo o stvaranju atmosfere uoči mogućeg moskovskog sastanka, njoj nikako ne doprinosi napad koji je ovog vikenda izvršen na predstavništvo MIA 'Sputnjik' u Ankari i Istambulu. U njemu su učestvovali kako neki nasilni aktivisti, tako i turska policija”, izjavio je Kiseljov.

  Generalni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
  © Sputnik / Alekseй Filippov
  Generalni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku

  Generalni direktor MIA „Rosija sevodnja” još naglašava da se stiče utisak da Erdogan uopšte ne brine o stvaranju povoljne atmosfere za predstojeći sastanak. Pored narušenih odnosa sa Evropom i arapskim svetom, kao i mešanja u situaciju u Libiji, pokretanja vojnih operacija protiv sirijske vojske, bez uzimanja u obzir stava Irana, a dobivši od NATO samo saosećanje na rečima - turski predsednik se upušta u riskantnu avanturu na koju ga, naslađujući se osvetom, podstiču SAD.

  „Rusija je za sada uzdržana, ostavljajući Erdoganu šansu, ali, razume se da strpljenje Kremlja ima granicu. Ako ruski predsednik Vladimir Putin nešto ne voli to je onda neodgovornost, a još gore od toga za njega je neiskrenost”, istakao je Kiseljov.

  Prema njegovim rečima, Erdogan je u odnosima sa Rusijom bio samo na dobitku, a opet pravi „grešku za greškom”. Čak se ne može do kraja razumeti da li je to zbog nemarnosti ili nekih novih namera.

  Predstojeći sastanak dva lidera - šansa za regulisanje odnosa

  Da podsetimo, u subotu su u domove novinara „Sputnjika” u Turskoj, koji su turski državljani upali agresivni demonstranti koji su uzvikivali preteće parole. Novinari su bili zastrašeni fizičkim nasiljem i od njih je traženo da prekinu svoje profesionalno angažovanje. Nakon što su otišli u policiju da prijave napad, novinari „Sputnjika” su privedeni.

  Svo četvoro privedenih novinara je, u međuvremenu, oslobođeno.

  Sputnjik Turska
  © Sputnik
  Sputnjik Turska

  Prethodno je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov je izjavio da se sredinom naredne nedelje u Moskvi planira održavanje sastanka Putina i Erdogana, koji po rečima Peskova uopšte neće biti lak, ali su lideri orijentisani na regulisanje situacije u sirijskom Idlibu.

  Ruski i turski lider će tokom susreta razgovarati o primeni sporazuma koji su dve zemlje potpisale u septembru 2018. godine u Sočiju, a koji se odnosi na stvaranje demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija.

  Proteklih dana došlo je do eskalacije situacije u toj zoni nakon što je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga