03:47 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21150
  Pratite nas

  Nacionalna geoprostorna obaveštajna agencija (NGA), koja je u sastavu američkog ministarstva odbrane traži izvođača za prikupljanje podataka o rezervama nafte svetskih država-izvoznika nafte. Na spisku zemalja od interesa za američku vladinu agenciju našla se i Rusija.

  U skladu sa opisom posla koji je utvrdila ova agencija, izvršilac mora da obezbedi pristup komercijalnim podacima o gorivima i mazivima, „prikupljenim na osnovu fotoelektronskih, radarskih i drugih slika ili njihovih kombinacija”. To uključuje različite vrste goriva, maziva i tehničke tečnosti, proizvedene od nafte.

  „Cilj je da se potkrepe naše postojeće analitičke informacije o svetskim rezervama nafte, transportu, kapacitetu skladištenja, formiranju cena, kao i trgovini sirovinama, skupovima podataka o komercijalnoj proizvodnji”, navodi se u saopštenju američke vladine agencije.

  Ovim podacima, kako naglašava američka obaveštajna geoprostorna agencija, moraju biti obuhvaćene informacije o vodećim svetskim  uvoznicima i izvoznicima nafte u koje spadaju Rusija, Kina, Iran, Saudijska Arabija, Venecuela, Brazil i Angola.

  © AP Photo / Vahid Salemi, File
  Nafta

  Pored toga, skup podataka treba da obuhvati najmanje 22, 8 hiljada nadgledanih skladišta u celom svetu. Pod uslovom da vremenske prilike dozvoljavaju, kapacitet svakog nalazišta se mora procenjivati u proseku četiri puta mesečno, ističe agencija.

  Prethodno je američka obaveštajna agencija podnela zahtev za proučavanje energetske infrastrukture u Murmansku u Rusiji.

  Tagovi:
  američka obaveštajna služba, rezerve, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga