12:12 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Migrantska kriza preti da uzdrma Evropu (27)
  185
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da razume želju Turske da dobije više podrške EU u rešavanju problema migranata i situacije u sirijskoj provinciji Idlib, ali da je to što koristi migrante da bi ostvarila taj cilj – neprihvatljivo.

  Nakon esklacije napetosti u Idlibu turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska više ne može da zadržava izbeglice i da otvara granice kao EU.

  Protekla tri dana na grčko-turskoj granici sprečeno je skoro 20.000 pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

  „Po onome što smo preživeli prethodnih dana vidimo koliko je važan Sporazum o izbeglicama između EU i Turske. Turska je uradila mnogo po pitanju prihvata izbeglica i migranata. Što se tiče Idliba situacija se tu za Tursku razvija veoma dramatično“, ocenila je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu.

  Ona je podsetila da je, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, razgovarala s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

  „Nama je tamo potrebno primirje, zona bezbednosti za stotine hiljada ljudi koji su na granici s Turskom“, dodala je nemačka kancelarka.

  Dodala je i da je razumljivo da se situacija za Tursku pogoršala.

  „Zato sam sa predsednikom Turske pojedinačno i zajedno s francuskim predsednikom razmotrila kako možemo da pomognemo kada je reč o humanitarnoj pomoći ljudima u Siriji, na sirijskoj strani, i šta možemo da uradimo u odnosu s Rusijom, kako bismo uticali da se dođe do primirja, i da u isto vreme pomognemo Turskoj “, rekla je Merkelova.

  Ona je rekla da Erdogan oseća da nema dovoljno podrške.

  „U isto vreme koristiti izbeglice da bi se ostvarila veća podrška apsolutno je nerihvatljivo, jer oni su u situaciji da idu ka granici i upadaju u ćorsokak. Naša politika je politika rešavanja problema ne preko leđa migranata već uz pomoć sporazuma između država“, rekla je ona.

  Na pitanje da precizira na koga misli kada govori o zloupotrebi izbeglica, ona kaže da se radi o Erdoganu i turskoj vladi koji „svoje nezadovoljstvo ne rešavaju s nama kao EU, već na račun izbeglica. To nije naš put i zato ćemo mi nastaviti pregovore s Turskom“, zaključila je ona.

  Tema:
  Migrantska kriza preti da uzdrma Evropu (27)
  Tagovi:
  migranti, Idlib
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga