17:05 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  17214
  Pratite nas

  Kupovina Turske ruskih sistema S-400 ne može biti računata u rashode Ankare za odbranu u okviru NATO-a, izjavio je Robert Menendes, član komiteta za inostrane poslove američkog Senata.

  Prema rečima Menendesa, ako ugovor, vrednosti od 2,5 milijarde dolara, bude uzet u obzir u obzir, Turska će se približiti vojnim rashodima od 2 odsto BDP što SAD traže od svojih saveznika.

  „Biće vrlo ironično i užasno problematično, ako Turskoj kupovina S-400 omogućiti da, napokon, realizuje obavezuje oko rashoda u okviru NATO-a“, smatra američki senator.

  „Molim Stejt department da da ocenu da li će se ova kupovina uzimati u obzir u okviru ukupne cifre rashoda za odbranu. Ako Stejt department nema isti pogled na stvari, zatražio bih od vas da hitno pozovete rukovodstvo NATO-a i država-članica kako bi se ubedili da se ova kupovina neće uzeti u obzir kao rashod“, nastavio je Menendes.

  „Države, čiji rashodi su u suprotnosti sa duhom Alijanse i stvaraju značajni fizički rizik za države-članice, treba da budu kažnjene, a ne nagrađene“, smatra senator.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga