21:01 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  63162
  Pratite nas

  Organizacija „Ljudi za etički tretman životinja“ (PETA) zatražila je da komanda američkih marinaca prekine „grubo ubijanje životinja“ tokom vojnih vežbi preživljavanja „Zlatna kobra“.

  U hitnom pismu upućenom zapovedniku marinaca generalu Dejvidu Bergu, Šalin Gala, potpredsednik PETA za međunarodne laboratorijske metode, pozvao je vojne zvaničnike da okončaju „upotrebu živih životinja tokom vežbi nabavke hrane", u okviru vežbi preživljvanja, i da umesto toga koriste efektnije i prema životinjama etičnije metode u okiru manevara 'Zlatna kobra'“.

  Uz citat članka objavljenog u „Dejli mejlu“ 1. marta, u pismu se navodi da su američki marinci „ubijali piliće golim rukama, drali kožu i jeli žive guštere, jeli žive škorpije i tarantule i otkidale glave kobrama i pili njihovu krv.

  U godišnjim vežbama „Zlatna kobra“ učestvuju vojske više država, a zajednički ih organizuju SAD i Tajland. Vežbe traju deset dana. Ove godine, održavaju se 39. put i fokusirane su na niz procedura, od reagovanja na katastrofe velikih razmera, do preživljavanja u pustinji u slučaju vanredne situacije.

  Uz gomilu fotografija koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD tokom vežbi, mogu se videti i one na kojima pripadnici američke vojske uništavaju vegetaciju Tajlanda,  ali i piju krv zmija.

  Video koji je objavila Služba za vizuelne informacije medijske službe Pentagona, prikazuje nekoliko vojnika tokom vežbi preživljavanja u džungli. Snimci su nastali 2020. godine.

  Pripadnici Kraljevskog tajlandskog korpusa marinaca pokazali su kako se sakuplja pijaća voda sa drveća, identifikuju jestivi plodovi u džungli, ali je učesnicima vežbi objašnjeno i kako se uklanja otrov iz živih škorpija i prave zamke za zmije.

  Video, koji je objavljen u ponedeljak, završava se snimkom nekoliko vojnika koji piju krv zmije.

  Iako je Pentagon naveo da vojnici piju krv zmija isključivo kao „krajnje sredstvo“, PETA je u dopisu navela da bi trupe trebalo da se obučavaju veštini preživljavanja bez okrutnog postupanja prema živim životinjama.

  „Tokom 2011. godine Centar za brdsku obuku marinaca suspendovao je upotrebu živih životinja u vežbama preživljavanja, nakon razgovora sa PETA. Pre skoro tri decenije američka vojska je na zahtev PETA i intervenciju tadašnjeg ministra odbrane Lesa Aspena takođe otkazala vežbe preživljavanja u kojima su korišćene žive životinje“, navodi se u pismu.

  „Opcije nabavke hrane u vežbama preživljavanja u kojoj se ne koriste životinje široko su dostupne“, navodi se u objašnjenju, uz napomenu da vojne službe mogu da osveže veštine preživljavanja integrisanjem lekcija iz različitih nastavnih programa.

  Ovogodišnje vežbe „Zlatna kobra“ trebalo bi da se završe u petak.

  Tagovi:
  zmije, životinje, marinci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga