16:12 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 373
  Pratite nas

  Mnogo je misterija oko života i smrti egipatskog kralja tinejdžera Tutankamona koji je sahranjen u Dolini Kraljeva pre oko 3.000 godina i tamo je ostao do danas. Mnoge smrti povezane sa otkrićem njegove mumije često se pripisuju „prokletstvu faraona“.

  Mumija egipatskog faraona Tutankamona uskoro će biti premeštena iz njegove grobnice u Luksoru u novi Veliki muzej Egipta, izjavio je za „San“ direktor muzeja dr Eltajeb Abas.

  „Mumiju ćemo doneti u maju ove godine iz Doline Kraljeva“, rekao je Abas i dodao da se otvaranje muzeja u Gizi očekuje u oktobru.

  „Sve kraljeve zbirke su ovde u Velikom muzeju Egipta.  Mislim da bi i sam Tutankamon bio srećan da se njegova mumija nađe ovde“, rekao je Abas.

  Međutim, mnogi su izrazili zabrinutost zbog tog plana, uključujući i egiptologa i iskusnog turističkog vodiča Ahmeda Rabia Mohameda.

  „Od otkrića grobnice 1922. Tutankamon je nikad nije napustio. Čak i kad se vrše istraživanja na mumiji, ona se obavljaju ovde u Dolini Kraljeva“, rekao je Rabi Mohamed.

  Stručnjak tvrdi da izmeštanje Tutankamonove mumije bilo opasno za lokalnu ekonomiju pošto su mnoge relikvije iz grobnice, uključujući faraonove kočije, već premeštene u muzej. Međutim, izrazio je nadu da se plan neće sprovesti.

  Zlatni sarkofag kralja Tutankamona u Dolini kraljeva
  © AFP 2021 / MOHAMED EL-SHAHED
  Izmeštanje Tutankamonove mumije bilo opasno za lokalnu ekonomiju pošto su mnoge relikvije iz grobnice, uključujući faraonove kočije, već premeštene u muzej.

  „Ako Tutankamon napusti Luksor svi ćemo biti tužni jer je njegova mumija jedina koju možete videti u Dolini Krljeva. Ukoliko premeste mumiju niko neće hteti da dođe ovde, svi će ići u novi muzej“, ističe Rabi Mohamed.

  „Ne uznemiravajte ga“, upozorio je Rabi Mohamed.

  Primedbe proističu iz zabrinutosti da bi uznemiravanje Tutankamona u večnom počivalištu moglo pokrenuti „prokletstvo faraona“ – legendu koja je ranije korišćenja za objašnjenje smrti i nesreća koja su pratile sve koji su umešani u otkrivanje mumije.

  Međutim, dr Eltajeb Abas kaže da nije preterano zabrinut zbog legende, ali izražava poštovanje prema onima koji veruju u kletvu.

  Tutankamon je jedan od najpoznatijih egipatskih faraona koji je kao devetogodišnjak preuzeo presto i vladao kraljevstvom u narednih devet godina do smrti, od 1332. do 1323. godine pre nove ere.

  Tagovi:
  mumija, Tutankamon, Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga