02:55 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21168
  Pratite nas

  NATO je među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu, piše „Politika“ u današnjem broju.

  Kako je saopštio Nobelov institut u Oslu pošto je 31. januara istekao rok za podnošenje kandidatura, nominovano 317 kandidata, među kojima je 210 uglednih pojedinaca i 107 međunarodnih organizacija.

  List podseća da norveški Nobelov komitet decenijama drži u strogoj tajnosti imena kandidata, kao i onih koji podnose nominacije, a po statutu komiteta, ti podaci se čuvaju 50 godina.

  Ipak, podaci o kandidatima i njihovim predlagačima „procure“ u javnost, pa se tako zna da su među njima, već drugu godinu, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promena Greta Tunberg, ali i NATO, što je, kako navodi „Politika“, izazvalo izveštan šok u delu norveške političke javnosti i opozicionih medija.

  Iza kandidature NATO-a stoje neki poslanici vladajuće konzervativne partije Desnice koji smatraju da taj vojni savez svojim višedecenijskim postojanjem preventivno deluje protiv izbijanja sukoba u svetu, pogotovo u vreme hladnog rata i postojanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

  Prema predlagačima, zahvaljujući NATO-u u Evropi duže od 70 godina vlada mir, mada je, kako navodi jedan od njih, za njegovo „postizanje i održavanje, neophodno i neminovno da se povremeno primeni vojna vojna moć i otpočne rat“.

  „Politika“ zaključuje da je ipak Greta Tunberg favorit za dobijanje Nobela za mir, a to potvrđuju i kvote na kladionicama, dok se NATO joše nije obreo na lištićima bukmejkera.

  Tagovi:
  mir, nagrada, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga