05:29 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 615
  Pratite nas

  Ankara smatra licemernim saopštenje ministara spoljnih poslova zemalja-članica EU, u kome se ističe da je nedopustivo korišćenje migranata kao instrumenta političkog pritiska, navodi se u objavi Ministarstva spoljnih poslova Turske.

  „EU još nije svesna ogromnog bremena i napora, sa kojima se suočava naša zemlja kada je reč o migracijama. Optužba da zemlja sa najvećim brojem izbeglica u svetu koristi problem migracija u političke svrhe je novi dokaz licemernog pristupa, kome smo bili izloženi dugi niz godina“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

  Kako se navodi, EU protivreči sopstvenim principima i vrednostima, podržavajući Grčku, koja krši međunarodno pravo i ljudska prava time što sprečava izbeglice da pređe njene granice uprkos Ženevskoj konvenciji iz 1951. godine i zakonu EU.

  „Umesto apela na račun Turske, EU treba da ispuni svoja obećanja iz sporazuma o migracijama sa Turskom od 18. marta 2016. godine“, ističe se.

  Ministri spoljnih poslova država-članica EU su nakon vanrednog sastanka Saveta za spoljna pitanja u Zagrebu apelovali na Tursku da u poptunosti poštuje svoje obaveze u okviru migracionog sporazuma sa EU iz 2016. godine i istakli su da je nedopustivo da se migranti koriste kao instrument političkog pritiska.

  Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

  Tagovi:
  migrantska kriza, Grčka, Turska, izbeglice, EU, Ankara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga