22:37 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22952
  Pratite nas

  Američku ratnu mornaricu teško da će obradovati scenario po kome će na svakom ruskom brodu biti raspoređena hipersonična protivbrodska raketa klase „Cirkon“, jer će uz pomoć takvih raketa i omanji raketni brodovi biti u mogućnosti da potope američke kapitalne brodove, piše „Nešenel interest“.

  Američki list podseća da je u januaru ove godine Rusija izvela prve brodske vežbe pomoću raketa „Cirkon“. Fregata projekta 22350 „Admiral Gorškov“ gađao je iz akvatorije Barencovog mora kopnene mete na vojnom poligonu raketom „Cirkon“.

  Mesec dana pre tih vežbi, u decembru 2019. godine, direktor Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov izjavio je da će svi novi ruski ratni brodovi biti u mogućnost da ispaljuju hipersonične rakete, uključujući i „Cirkon“ i „Kalibar“.

  Američki list piše da su se rakete „Cirkon“ u velikoj meri pretvorile u „strašilo“. Prema informacijama, koje su do danas poznate, rakete mogu pogoditi metu na udaljenosti do hiljadu kilometara, a razvijaju brzinu od osam ili devet maha.

  Kako autor članka ističe, opasnost od „Cirkona“ je dovoljno velika da bi se Velika Britanija zabrinula, jer sistemi PRO na njenom novom nosaču aviona tipa „Kvin Elizabet“ ne može da zaustavi ruske hipersonične protivbordske rakete.

  „Nešenel ineterest“ podseća da ruska flota trenutno raspolaže sa oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 malih raketnih brodova. Kater „Tarantula“ od 500 tona mogao bi sa „Cirkonom“ ili sličnim oružjem potopiti američku krstaricu, pa čak i nosač aviona, tvrdi autor članka.

  Međutim, „Nešenel interest“ piše da SAD imaju prednost u oblasti navođenja i koordinacije.

  Američki list piše da na malom vodenom prostoru nedaleko od ruske obale i uz podršku radara i aviona, ruski brodvi opremljeni „Cirkonima“ mogu ostvariti izvanredne rezultate.

  Tagovi:
  Nešenel interest, hipersonična raketa, raketa, Cirkon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga