17:28 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1467
  Pratite nas

  Arktik gubi ulogu bedema i polako ali sigurno pretvora se u „bojno polje“ koje u budućnosti može da posluži Rusiji i Kini za raketne napade na Ameriku, izjavio je general američkog ratnog vazduhoplovstva Terens O'Šonesi, a prenosi „Vašington tajms“.

  General je pred američkim Senatom pozvao sve senatore da ozbiljno shvate „polarnu“ pretnju Pekinga i Moskve, jer, kako je rekao, Arktik više ne može da predstavlja „bedem“ Amerike zbog razmeštanja ruske vojske u tom regionu.

  „Pred Amerikom stoje stvarne i ozbiljne pretnje. Arktik više nije 'bedem', a naši okeani nisu 'rovovi'. Oni sada predstavljaju 'bojna polja' odakle prete najnoviji tipovi nenuklearnog oružja“, citirao je reči generala „Vašington tajms“.

  Ambicije Kine i Rusije

  Prema rečima O'Šonesija, Kina i Rusija pokušavaju da olakšaju pristup Arktiku, s tim što Moskva to želi da ostvari sa vojnog aspekta, a Kina sa ekonomskog.

  „Aktivnosti obe zemlje su već podstakle druge „arktičke sile“ uključujući SAD, Kanadu, Norvešku, Dansku, Švedsku i Finsku da ojačaju saradnju u odbrambenom planu“, rekao je general.

  List je podsetio da Rusija ima 38 ledolomaca, od kojih je 10 u stanju da razbije led debljine do 1,8 metara. Pored toga, Moskva je u septembru je na obalama Beringovog moreuza rasporedila obalske raketne sisteme „Bastion“.

  Autor članka je naveo da Kina, s druge strane, planira izgradnju nekoliko novih ledolomaca, a takođe i teškog nuklearnog ledolomca.

  „Razmeštanjem sistema sa krstarećim raketama i jačanjem vojnog prisustva u regionu, Rusija nam nije ostavila izbor – prinuđeni smo da ojačamo odbrambenu sposobnost naše teritorije“, prekomentarisao je general.

  Pentagon reaguje na pretnje

  Visoki zvaničnici američkog Ministarstva odbrane i generali oružanih snaga SAD u utorak su obavestili Kongres da će Pentagonu biti potrebni dodatni ledolomci i strateške luke kako bi „sprečili Rusiju i Kinu da preuzmu kontrolu nad novim trgovinskim putevima na Arktiku“, saopštio je list.

  Prema navođenju „Vašington tajmsa“, Pentagon brzo reaguje na pretnju Rusije i Kine: Kongres je nedavno izdvojio budžet za izgradnju šest novih ledolomaca kako bi ojačao američku flotu.

  Amerika trenutno ima samo jedan srednji i teški ledolomac, pri čemu je teški izgrađen 70-ih godina prošlog veka, saopštio je list.

  Američki senator Den Salivan istakao je da američki Kongres, Stejt department i mediji sve više shvataju izazove sa kojima se Vašington suočava na Arktiku.

  „Bez sumnje smo ušli u rivalstvo“, dodao je Salivan, komentarišući izjave o rastu „konkurencije između velikih sila“ u regionu.

  On je istakao da je, ipak, rizik od potencijalnog rata na Arktiku i dalje mali.

  Tagovi:
  bojno polje, pretnja, ledolomac, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga