02:22 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42157
  Pratite nas

  Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja sa Rusijom trebalo bi da uključuje ruski podvodni aparat „Posejdon“, krstareće nuklearne rakete i balističke rakete vazdušnog baziranja, saopštio je američki Stejt department.

  „Moramo osigurati da sporazum ne pokriva samo ono što je trenutno obuhvaćeno sporazumom START 3, nego i spektar novih ruskih sistema naoružanja, koji se razvijaju, i koje ne bi uključivao START 3. Neki od njih su pomalo egzotične vrste naoružanja, poput podvodnog aparata 'Posejdon' opremljenog nuklearnim oružjem, nuklearne krstareće rakete i balističke rakete vazdušnog baziranja“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

  On je podsetio da predsednik SAD Donald Tramp smatra da produženi sporazum treba da uključuje ne samo Rusiju, nego i Kinu i sve „potencijalne pretnje“.

  „Sporazum ne samo da treba da uključuje više strana. Konkretno, pored Rusije, imam u vidu Kinu. Treba pokrivati više sistema nego danas“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima SAD smatraju da prilikom razmatranja kontrole nad naoružanjem sa Kinom, prvenstveno treba govoriti o garancijama da neće biti trke u naoružanju.

  Istovremeno, američki Stejt department „oprezno je optimističan“ kada je reč o mogućim trilateralnim pregovorima o strateškoj stabilnosti sa Rusijom i Kinom.

  „Oprezno smo optimistični i nadamo se da ćemo stupiti u kontakt s obe strane, a ne samo s jednom, i to u bliskoj budućnosti“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

  Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen.

  Tagovi:
  sporazum, START 3
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga