12:45 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1026
  Pratite nas

  Turska neće zatvoriti svoje granice sa Evropskom unijom za izbeglice sve dok EU ne ispuni svoje obaveze prema Ankari, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.

  „Mi smo ispunili naše obaveze, zaustavivši priliv izbeglica u Evropu. Postali smo utočište milionima izbeglih ljudi. Ali, Evropa nije održala svoju reč – ni kad je u pitanju finansijska podrška za izbeglice, ni kad se radi o obećanjima o ukidanju viza za građane Turske”, istakao je turski lider.

  Prema njegovim rečima, EU nije ispunila obaveze prema Turskoj iz dogovora o migracijama zaključenog 26. marta 2016. godine.

  „Na samitu lidera EU 26. marta ponovo ćemo preneti svoja očekivanja. Dok ne dobijemo šta nam je obećano, sadašnja situacija (s otvaranjem turske granice s Grčkom za izbeglice) će potrajati”, istakao je Erdogan.

  On je dodao da je oko 150.000 migranata krenulo ka Grčkoj nakon što je Turska otvorila svoje granice, ali da se migranti neće zadržavati na grčkoj teritoriji.

  „Otvorite im vrata i pustite ih da prođu preko vaše teritorije u bogatije zemlje. Ali niko ništa ne govori Grčkoj, koja vrši zločine protiv čovečanstva, napadajući izbeglice. Varvarski je pucati na ljude koji žele da spasu svoje živote i izgrade budućnost za svoju decu”, dodao je turski lider.

  Izbeglice pokušavaju da pređu granicu
  © Sputnik / Burku Okutan
  Izbeglice pokušavaju da pređu granicu

  Podsetimo, Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Prema navodima Turske, jedan od razloga za otvaranje granica prema EU bio je nedostatak pomoći ovog bloka za suočavanje sa protokom migranata.

  Prema sporazumu iz 2016. između EU i Turske, Ankara je obećala da će obuzdati priliv migranata u blok, dok se Brisel obavezao da će obezbediti sredstva za pomoć Turskoj da se brine o izbeglicama.

   

   

  Tagovi:
  Evropska unija, izbeglice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga