01:30 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 191
  Pratite nas

  SAD smanjuju broj svojih vojnika koji će učestvovati na vojnim vežbama NATO-a „Branilac Evrope 2020“ (Defender Europe -2020) zbog epidemije koronavirusa, saopštila je Evropska komanda SAD (Eukom).

  „Nakon detaljnog analiziranja vojnih vežbi 'Branilac Evrope 2020' u svetlu aktuelne epidemije koronavirusa unećemo izmene tako što ćemo smanjiti broj vojnika iz SAD koji učestvuju u vežbama. Aktivnosti povezane s tim vojnim vežbama biće prilagođene na odgovarajući način. Mi ćemo tesno sarađivati sa saveznicima i partnerima kako bi postigli naše najprioritetnije ciljeve tih vežbi“, navodi se u saopštenju za  pres-službe.

  Navodi se da će smanjenjem broja svojih snaga na vojnim vežbama Amerika dati doprinos sprečavanju širenja koronavirusa.

  Finalni deo vojnih vežbi NATO-a „Branilac Evrope 2020“ održaće se od 20. aprila do 20. maja na teritoriji Nemačke, Poljske i pojedinih baltičkih zemalja. Prvobitno je bilo planirano da u vežbama učestvuje 37.000 vojnika iz 18 zemalja.

  Kako je ranije izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, „to će biti najveće raspoređivanje američkih trupa u Evropi u poslednjih 25 godina“.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je zemljama NATO, koje planiraju vežbe „Branilac Evrope-2020“ (Defender Europe -2020) na granici RF, da razmisle  o posledicama agresivnog delovanja koje podižu napetost u regionu.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Evropa, NATO, vojne vežbe, vojska, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga