05:25 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  15111
  Pratite nas

  Američka alijansa proizvođača energenata istražuje da li su se Rusija, Saudijska Arabija ili druge zemlje bavile dampingom na naftnom tržištu, saopštio je član izvršnog odbora te organizacije Harold Ham u intervjuu za „Foks biznis“.

  Prema njegovom mišljenju, Moskva i Rijad „napadaju“ američke proizvođače, preplavljujući tržište nafte.

  „Oni iskorišćavaju pandemiju koronavirusa da se fokusiraju na tu industriju i da je opustoše“, tvrdi Ham istakavši da će SAD sprovesti istragu, da bi to sprečile.

  „Da li ih možemo zaustaviti? Naravno da možemo“, zaključio je on.

  Raskid ugovora OPEK plus

  Sporazum OPEK-a i zemalja izvan te organizacije (OPEK plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

  Aleksandar Novak najavio je u petak da od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK plus. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja koronavirusa. Ministar je upozorio da bi tržište moglo emocionalno da odreaguje na izveštaje o raskidu ugovora.

  Članice OPEK plus nisu uspele da se u petak 06. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 1. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju. Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

  Tagovi:
  Nafta, naftno tržište, saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga