01:27 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 140
  Pratite nas

  Američke sankcije su nanele Iranu štetu od 200 milijardi dolara, a njihov uticaj sprečava ceo svet da se izbori sa pandemijom koronavirusa, navodi predsednik Irana Hasan Rohani u pismima koje je uputio liderima određenih zemalja.

  „Borba protiv tog virusa zahteva koordinisano zajedničko delovanje kako u regionu, tako i u celom svetu, s jedne strane, a s druge – ozbiljne mere u cilju obezbeđivanja osnovnih potreba stanovništva, finansijsku podršku onima koje je pogodilo privremeno obustavljanje poslovanja i ogromna sredstva za zdravstvenu zaštitu i medicinu“, ističe Rohani.

  Predsednik Irana je naglasio da se Iran suočava sa ozbiljnim ograničenjima, koja su povezana sa američkim sankcijama i politikom maksimalnog pritiska na Teheran.

  „Američki režim je poslednjih godina uveo više od 100 sankcija protiv naroda i vlade Irana, uneo je na sankcioni spisak oko 1.200 fizičkih lica i organizacija“, dodao je Rohani, ukazavši na to da su „američke sankcije nanele direktnu štetu iranskoj ekonomiji od oko 200 milijardi dolara za manje od dve godine“.

  S tim u vezi, Rohani je pozvao međunarodnu zajednicu da ne dopusti da antiiranske sankcije SAD utiču na borbu protiv koronavirusa, ističući da podrivanje ekonomije utiče na borbu protiv te bolesti i u drugim zemljama.

  Trenutno je u Iranu od koronavirusa obolelo 12.729 osoba, od kojih je 611 umrlo. Izlečilo se više od 4.300 osoba.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  američke sankcije, koronavirus, Iran, Hasan Rohani
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga