21:01 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1016
  Pratite nas

  SAD su upisale pet nuklearnih naučnika iz Irana na sankcioni spisak, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

  „Kao odgovor na neprihvatljivu nuklearnu eskalaciju iranskog režima, američko Ministarstvo trgovine dodalo je pet iranskih naučnika na sankcioni spisak“, rekao je Pompeo.

  Prema njegovim rečima, svih pet naučnika učestvovali su u razvoju nuklearnog oružja do 2004. godine i još uvek rade za iransku Vladu.

  On nije saopštio imena tih naučnika.

  Pompeo je dodao da sa stanovišta Amerike „ostaje mnogo pitanja o neotkrivenim detaljima proteklih nuklearnih aktivnosti Irana“.

  Kada je reč o stavu Moskve, ona je apelovala na Vašington da donese odluku o momentalnom ukidanju sankcija koje krše fundamentalna ljudska prava u Iranu i istakla da svetska pandemija nije trenutak za svođenje geopolitičkih računa.

  Iz Moskve su istakli da je i u ovako teškim uslovima Teheran odlučan da se pridržava Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana kada je reč o rešavanju situacije oko nuklearnog programa Irana.

  Ranije je iranski amabasador u Rusiji Kazem Džalali izjavio da će Teheran ostati veran Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i nema nameru da napusti Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu.

  Sporazum o rešavanju problema iranskog nuklearnog programa

  Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programaZajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

  Tagovi:
  Majk Pompeo, naučnici, sankcije, sankcije Iranu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga