15:58 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  24121
  Pratite nas

  PR potez milijardera i vlasnika kompanije „Tesla“ Ilona Maska pošao je po zlu, nakon što je na društvenim mrežama obećao da će proizvesti „ventilatore“ (vrsta respiratora), ali samo „ako“ nastupi njihova nestašica u bolnicama.

  Ilon Mask našao se na nišanu više korisnika Tvitera, nakon što je obećao da će upotrebiti svoja sredstva za proizvodnju „ventilatora“ za lečenje pacijenata koji boluju od koronavirusa, ali samo ako su neophodni bolnicama. Ljudi su osudili taj potez i zapitali se – da li je milijarder uopšte upućen u skorašnja dešavanja?

  Milijarder u ćorsokaku društvenih mreža

  Digitalni revolti počeli su nakon što je Mask nagovestio da bi mogao da iskoristi proizvodne mogućnosti Tesle i Spejseksa za pravljenje medicinske opreme za pomoć onima koji pate od virusa korona. Ponuda je, međutim, došla sa uslovom: Postoje li bolnice u kojima trenutno nema dovoljno „ventilatora“ za lečenje respiratornih bolesti?

  Njegovo pitanje razljutilo je korisnike društvenih mreža. Veliki broj onih sa potvrđenim Tviter nalozima, koji signalizuju da iza njih stoje uticajne ličnosti iz raznih oblasti, izrazio je nezadovoljstvo jer smatra da milijarder i biznismen uopšte ne bi trebalo da postavi takvo pitanje, prenosi „Raša tudej“.

  „Ventilatori“ potrebni svim bolnicama

  Profesor sa Univerziteta Džordžtaun Don Mojnihan pozvao se na istraživanja koja predviđaju da će kritični kapacitet kreveta u Americi ubrzo biti dostignut.

  „Dakle, svim bolnicama su potrebni „ventilatori“, zaključio je Mojnihan  u odgovoru Masku.

  Neki su se pitali da li je Musk u toku sa najnovijim svetskim dešavanjima, nagoveštavajući da je opšte poznato da su bolnice širom sveta pod neverovatnim pritiskom zbog epidemije.

  Mask juri ugovor s državom?

  Oni sa ciničnim pristupom situaciji teoretisali su da je ovim potezom Mask zapravo tražio ugovor s državom. Teslini konkurenti, Ford i Dženeral motors, navodno već razgovaraju s Trampovom administracijom, kako bi "pomogli u pronalaženju rešenja" za zdravstvenu krizu.

  Direktor kompanije Tesla bio je veoma kritički nastrojen prema reakciji na koronavirus, tvrdeći da će panika zbog bolesti biti daleko gora od zdravstvene krize koja je izazvala. U elektronskoj poruci zaposlenima u kompaniji Tesla rekao je da će i dalje dolaziti na posao u fabriku automobila u Fremontu, u Kaliforniji, uprkos naredbi lokalnih vlasti.

  Mask u javnosti već stoji na staklenim nogama kada je u pitanju korišćenje njegovog inženjerskog znanja u naizgled altruističke svrhe. Naširoko je ismevan jer je napravio mini podmornicu kako bi pomogao da se spasi grupa dečaka i njihov fudbalski trener iz pećine na Tajlandu. Izum je smatran nepraktičnim i nikada nije iskorišćen.

  Tagovi:
  društvena mreža, društvene mreže, biznismen, ventilator, akutna respiratorna virusna infekcija, koronavirus, milijarder
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga