14:54 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 162
  Pratite nas

  U trenutku kada svet pokušava svim silama da se suprotstavi pandemiji koronavirusa, Amerika nema u planu da „pokrije“ ogroman dug koji ima prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, umanjujući tako njene mogućnosti da efijasnije podrži opšte napore u kritičnom momentu, piše „Čajna dejli“.

  Na taj način, piše list, Amerika, „superdržava“ ima ne samo finansijski nego i moralni dug pred čovečanstvom, navodi se u članku.

  Imajući u vidu da SAD najavljuju da će u budućnosti čak i smanjiti finansiranje projekata koji se tiču zdravstvene zaštite to znači da se dug prema SZO neće umanjiti.

  Prema navodima sa sajta ZSO, koje prenosi kineski list, zaključno sa 29. februarom Amerika nije otplatila polovinu svog duga  za 2019. godinu, a članarina za 2020. premašuje 120 miliona dolara.

  Pored toga, budžetom SAD za 2021. fiskalnu godunu predviđeno je da Vašington pomogne SZO sa 58 miliona dolara.

  Iz svega toga proizlazi da će američki dugovi ostati nepokriveni.

  „U uslovima pandemije, potezi američke strane potkopavaju zajedničke napore čitavog sveta u borbi protoiv koronavirusa. Virus ne poznaje granice, nijedna zemlja ne može sama da vodi borbu, samo jedinstveni možemo da imamo snagu“, navodi se u članku.

  Takvo ponašanje SAD nije u skladu sa bezbednosnim interesima a takođe podriva nacionalni autoritet Amerike, zaključuje se u članku.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  pandemija, otplata, dug, SZO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga