18:09 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 073
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je pandemija Kovid-19 donekle modifikovala, ali nikako i uzdrmala mogućnost Alijanse da sporvodi akcije.

  „NATO mogućnost da sprovodi operacije nije uzdrmana. Naše snage ostaju spremne i naš rad se nastvalja ukllučujući i misije od Avganistana do Kosova“, kaže Stoltenberg.

  Jens Stoltenberg je putem video konfrencije iz sedišta NATO u Briselu izrazio podršku svim pripadnicima vojske koji u članicama NATO pomažu napore u cilju suzbijanja Kovid-19.

  „Ovo su izazovna vremna za sve nas kao osobe, zajednice i nacije. Ovo je vreme kada je naša otpornost testirana do krajnjih granica“, ocenjuje Stoltenberg.

  Generalni sekretar NATO ocenjuje da je pandemija Kovid-19 „kriza bez presedana“.

  „Prevazilazili smo i druge krize, prevazićićemo zajedno i ovu“, poručio je Stoltenberg.

  On napominje da NATO primenjuje robusne mere u cilju smanjenje širenja virusa Kovid-19 na vojnike i na civile kao i da nastavlja svoje osnovne zadatke u cilju odbrane saveznika.

  „Vitalno da se održimo zdravlje i spremnost“, poručio je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

  Jens Stoltembreg navodi i da poslednji izveštaj NATO za 2019 godinu ukazije na značajnu podršku koju Alijansa ima među građanima 29 savezničkih država i Severene Makedonije.

  Izveštaj pokazuje da je 81 procenat ispitanih građana ocenio da je saradnja na bezbenosnim pitanjima između SAD i EU „lažna”.

  Dodaje se da se 76 procenata ispitanika slaže da ih NATO saveznici brane u slučaju napada; 60 procenata veruje da ih članstvo u NATO štiti od napada spolja, a 64 procenta ispitanih građana kažu da žele da njihove države ostanu u NATO.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  misije, NATO, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga