10:22 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42289
  Pratite nas

  Naučnici s Univerziteta „Kembridž” u Velikoj Britaniji dokazali su hrabru hipotezu Čarlsa Darvina prema kojoj životinjske vrste sa većom unutrašnjom raznolikošću proizvode više podvrsta, objavio je list „Science Alert”.

  Naučnici su proučili bazu podataka o vrstama i podvrstama sisara.

  Kao što je i pretpostavljao Darvin u svom radu „O poreklu vrsta” iz 1859. godine, veza između vrsta i podvrsta je stvarno postojala, iako se formiranje podvrsta odvijalo na različite načine u zavisnosti od staništa. Dobijeni rezultati pokazuju da je povezanost između raznolikosti vrsta i raznolikosti podvrsta najizraženija kod morskih sisara ili onih koji mnogo vremena provode u vazduhu.

  Kod životinja kao što su slepi miševi ili delfini, podvrstu treba posmatrati kao početak nove vrste, a ne kao evoluciju stare.

  Otkrića naučnika pomoći će u predviđanjima kako ljudska aktivnost, poput seče šuma, narušava stanište vrsta i da li će uticati na buduću evoluciju.

  Podsetimo, Darvinova teorija vrsta je u celosti objavljena 24. novembra 1859. godine u knjizi pod nazivom „O poreklu vrsta”. 

  Bila je to knjiga koja je izazvala mnoge polemike, a mnoge od njih i danas su aktuelne.

  Tagovi:
  sisari, životinje, Čarls Darvin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga