00:20 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1261
  Pratite nas

  U državama evrozone, SAD i Japana počela je recesija, saopštili su ekonomisti Instituta za međunaroden finansije (IIF), čije sedište je u Vašingtonu. U pregledu organizacije koja objedinjuje najveće zapadne banke govori se o smanjenju rasta svestke ekonomije u 2020. godini do 0,4 odsto.

  U pregledu organizacije koja objedinjuje najveće zapadne banke govori se o smanjenju rasta svestke ekonomije u 2020. godini do 0,4 odsto.

  Pre dve nedelje IIF je već snizio svoju prognozu rasta svetske ekonosmije u ovoj godini sa 2,6 odsto na 1,6 odsto, pre svega zbog šoka, povezanog sa koronavirusom u Kini i mera koje su usledile u borbi protiv njegovog širenja, navodi se u dokumentu.

  „Od tada se desilo potpuno, iznenadno zaustavljanje na globalnim tržištima kapitala koje je izazvano rastom šoka od Kovid-19, padom cena nafte i sve većim stresom na kreditnim tržištima“, objasnio je glavni ekonosmista IIF Robin Bruks.

  U izveštaju se navodi i da se prognoze menjaju „skoro svakog dana“ pošto je nesigurnost vrlo visoka.

  Pad cena nafte je počeo još u januaru kada je zbog koronavirusa smanjena potražnja za gorivom. Raskid sporazuma OPEK+ izazvao je pad cena nakon 6. marta. Kasnije su Rusija i Saudijaka Arabija objavile da povećavaju proizvodnju i da će dati popust kupcima. Irak, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe smanjili cenu svoje ponude.

  Prema podacima MMF, na SAD je u 2029. godini otpadalo 15,1 odsto svetskog BDP, na Japan, 4 odsto, a na evrozonu oko 11 odsto. Ovim se može gvoriti o početku recesije u zemljama koje čine skoro trećinu svetske ekonomije.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  evrozona, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga