18:54 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1942
  Pratite nas

  Kuba je poslala lekarski tim u Italiju da pomognu u borbi protiv koronavirusa, a u toj „vojsci belih mantila“, kako se na Kubi naziva ta ekipa stručnjaka, su i neki od eksperata koji su se izborili sa epidemijom jedne od najtežih bolesti današnjice - ebolom.

  Kubanska „vojska belih mantila“, poznata po tome što već decenijama odlazi širom sveta na mesta pogođena katastrofama u pomoć, otišla je u Italiju na poziv Lombardije, regiona najteže pogođenog koronavirusom, prenosi Jutarnji list.

  Kuba svoje stručnjake šalje u druge zemlje, najviše u one siromašne, u pomoć još od 1959, pa su oni tako bili u prvim borbenim redovima kod epidemija kolere na Haitiju, koja je trajala devet godina, sve do 2019, ili kod epidemije jednog od najtežih oboljenja, ebole, 2010. u Liberiji.

  Kuba po prvi put šalje ovakvu pomoć u Italiju, jednu od najbogatijih evropskih zemalja, čime potvrđuje domete svoje „medicinske diplomatije“. Do sada su ekspertski timovi sa Kube otišli u Venecuelu, Nikaragvu, Jamajku, Surinam i Grenadu kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

  „Svi se bojimo, ali moramo da ispunimo svoju revolucionarnu dužnost, zato strah stavljamo po strani. Ko kaže da se ne boji, taj je superheroj, ali mi nismo superheroji, mi smo revolucionarni lekari“, rekao je Leonardo Fernandez (68) stručnjak za intenzivnu negu uoči odlaska u Italiju.

  Dodao je da će ovo biti njegova osma međunarodna misija, uključujući i onu u Liberiji gde se borio protiv ebole.

  Kubanske lekare pozvao je Đulio Galera, funkcioner pokrajine Lombardije, najteže pogođene koronavirusom u Italiji.

  Kuba je uz ekonomsku pomoć bivšeg saveznika Sovjetskog Saveza izgradila jedan od najboljih zdravstvenih sistema u zemljama u razvoju, iako su dugogodišnje američke sankcije dovele do toga da stanje u mnogim bolnicama nije dobro ili da nema određenih lekova, navodi Jutarnji list.

  Ipak, Kuba ima jedan od najvećih procenata lekara po stanovniku u svetu, čak i kada se ne računaju lekari koji su u misijama u inostranstvu

  Kuba, inače, pojačava i mere u borbi sa koronavirusom kod kuće, jer je do sada potvrđeno 25 slučajeva u toj zemlji.

  Vlasti u Havani najavile su da će od utorka zatvoriti granice za strance, čime će biti znatno pogođen turizam, jedan od glavnih pokretača ekonomije ove ostrvske zemlje.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  lekari, Kuba, Italija, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga