03:03 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1190
  Pratite nas

  Rusija poziva Sjedinjene Američke Države da hitno ukinu Iranu sankcije koje smetaju u borbi protiv KOVID-19, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije nakon telefonskog razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Irana, Sergeja Lavrova i Muhameda Džavada Zarifa.

  Ministri su razgovarali o pandemiji virusa korona KOVID-19 i visoko ocenili bilateralnu saradnju u rešavanju ovog globalnog izazova. Usklađena su mišljenja o odgovarajućim merama i inicijativama na platformama međunarodnih organizacija, uključujući UN.

  „Lavrov je naglasio da Rusija odlučno poziva Vašington da odmah ukine svoje nehumane sankcije koje sprečavaju vlade da se u potpunosti bore protiv KOVID-19“, navodi se u saopštenju.

  Osim toga, ministri spoljnih poslova Rusije i Irana razmenili su mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući rešenje sirijske krize i situaciju u Avganistanu.

  Sjedinjene Američke Države su nekoliko puta protekle nedelje uvodile sankcije, uključujući petorici naučnika iz Irana, kao i nekolicini kompanija, uključujući i u Južnoafričkoj Republici, Hongkongu, Kini i UAE, zbog saradnje u oblasti nafte. SAD kažu da pomoću sankcija nastoje da što više ograniče trgovinu i prihode Irana od nafte, optužujući Teheran za podržavanje terorizma. Iran, sa svoje strane, optužuje SAD za „ekonomski terorizam“, kao i da Vašington sprečava da Iran dobije medicinsku opremu i lekove potrebne za borbu protiv virusa korona.

  Prema najnovijim podacima u sveta je zaraženo više od 396 hiljada ljudi, od kojih je više od 17 hiljada umrlo.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.   

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Sergej Lavrov, Rusija, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga