21:07 06 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  74114
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države saopštile su da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Amerika je ponovo pozvala kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije.

  Sve ovo navedeno je u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

  SAD stoje uz građane Kosova, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja kovid-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

  „Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces“, poručila su trojica diplomata.

  Kad je reč o taksama ponavljaju stav da one nanose štetu svim ljudima na Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv kovida-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

  Istovremeno, trojica diplomata napominju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

  Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikad nije video, ni razgovarao o takvom planu“, navodi se u saopštenju

  Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovnom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

  „Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.
  Tagovi:
  Kosovo, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga