10:20 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  48214
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je telefonom s kineskim liderom Si Đinpingom o situaciji u svetu u svetlu širenja virusa korona, navodeći da će Amerika tesno sarađivati s Kinom jer ona ima značajno iskustvo u borbi protiv te bolesti.

  „Samo što sam razgovarao s predsednikom Kine. Razgovor je bio dobar. Podrobno smo razmotrili situaciju u vezi s virusom koji razara značajan deo planete. Kina je prošla mnogo toga i u velikoj meri je prodrla u suštinu virusa. Tesno sarađujemo s Kinom. Veliko poštovanje“, napisao je Tramp na Tviteru.

  Si je potvrdio da je Kina spremna da pomogne i podrži SAD u borbi protiv virusa korona.

  „U sadašnjoj situaciji Kina i SAD treba da se ujedine u borbi protiv epidemije. Neke kineske kompanije i preduzeća su već pružila humanitarnu pomoć SAD. Kina razume sadašnje teškoće na koje nailazi američka strana i spremna je da pruži podršku i pomoć“, rekao je Si.

  Kineski lider je konstatovao da je na jučerašnjem sastanku G-20 postignuta saglasnost o značajnom broju pitanja i da se došlo do pozitivnih rezultata.

  Amerika je u, međuvremenu, izbila na prvo mesto u svetu po broju potvrđenih slučajeva virusa korona.

  Univerzitet „Džons Hopkins“ navodi da je u SAD obolelo već 85.400 ljudi naspram 81.300 u Kini. Amerika ima veći broj potvrđenih slučajeva i od Italije koja se u Evropi smatra epicentrom epidemije.

  Međutim, broj preminulih je u SAD znatno manji u poređenju s brojem slučajeva – 1.288 smrtnih slučajeva dok je u Kini taj broj iznosio 3.298 a u Italiji 8.215.

  Komentarišući, Tramp kaže da se to može objasniti masovnim testiranjem u SAD.

  Potpredsednik Majk Pens naveo je podatak da je do sada testirano pola miliona ljudi.

  Epidemija virusa korona i način na koji američki predsednik postupa u datoj situaciji odrazili su se i na njegov rejting koji je na istorijskom maksimumu.

  Prema najnovijoj anketi, podrška Trampu dostigla je 47,1 odsto, ali i broj nezadovoljnih njegovim radom raste još više i sada ih ima 49,6 odsto.

  Na rast podrške utiče sve to što je administracija preduzela u sklopu borbe protiv epidemije, uključujući i ekonomske mere – u prvom redu paket finansijske pomoći u iznosu od dva biliona dolara.

  Svetska zdravstvena organizacija je objavila epidemiju virusa korona 11. marta, a prema najnovijim informacijama, u svetu je obolelo skoro 500.000 ljudi, a više od 21.000 je umrlo.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, telefonski razgovor, Si Đinping
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga