10:00 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1745
  Pratite nas

  Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju ekonomskih posledica.

  „Neophodno nam je sveobuhvatno, koordinirano rešenje, koje će iznositi bar 10 odsto svetskog BDP-a. Razvijene zemlje to mogu i same učiniti, a neke su već preduzele takve korake", istakao je Gutereš.

  Kao primer, generalni sekretar je naveo odluku američkog Kongresa, koji je izdvojio dva biliona dolara za podršku ekonomije u zemlji, što odgovara vrednosti od oko 10 odsto BDP-a američke ekonomije.

  „Smatram da bi to isto trebalo učiniti i na globalnom nivou. To znači da kada izdajemo posebna prava za pozajmice, štampamo novac koji će omogućiti zemljama u razvoju da odgovore na pretnje na odgovarajući način", istakao je Gutereš.

  Ranije su UN najavile pokretanje globalnog humanitarog plana za borbu protiv virusa korona u razvijenim zemljama. Cilj plana, za koji je ukupno izdvojeno dve milijarde dolara, je zaštita miliona ljudi i sprečavanje ponovnog širenja virusa u svetu.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  novac, BDP, Gutereš, UN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga