09:45 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 153
  Pratite nas

  Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu zaključili su da je najočigledniji simptom zaraze virusom korona gubitak čula mirisa, piše agencija „Rojters“, pozivajući se na studiju.

  Prema rezultatima britanske studije, a kako prenosi „Rojters“, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je nakadno utvrđeno da su pozitivni na Kovid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na virus korona bio negativan.

  „Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba s gubitkom čula mirisa verovatnoća oboljevanja od Kovid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze“, istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.

  Prema pisanju ove agencije, ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, pre nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom.

  Merenje temperature licima za koja se sumnja da su obolela od koronavirusa
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Merenje temperature – koronavirus

  Naučnici su u daljem istraživanju, prenosi „Rojters“, napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Kovidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suvi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.

  Obratite pažnju i na oči

  Kako prenosi „Rojters“, o tome da osobe inficirane Kovidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta.

  Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.

  Naučnici savetuju da se pažnja takođe obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouurokovanog virusom korona.

  Prema poslednjim podacima, u svetu je trenutno registrovano 874.607 obolelih od virusa korona, izlečeno je 184.952, a umrlo je 43.430 osoba.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kovid 19, simptomi, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga