13:42 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22293
  Pratite nas

  Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud  uvukao je kraljevstvo u samoubilčaki duel sa ruskim medvedom, u kojem će najveće gubitke pretprpeti Saudijci, piše izdanje „El Arabija“ o posledicama neuspelih pregovora članica OPEK-a plus u martu.

  Autor članka ističe da nakon što prošlog meseca članice OPEK plus nisu uspele da se dogovore o smanjenju proizvodnje nafte, Saudijci su oborili cene crnog zlata do 30 dolara po barelu, povećavši proizvodnju do 13 miliona barela dnevno.

  To je, kako navodi izdanje, stvorilo probleme svim zemljama-izvoznicama, iako eksperti pokušavaju da uporede lidere na tržištu, a to su Rusija i Saudijska Arabija.

  Prema navođenju izdanja, rublja je u padu usled neuspeha pregovora, a najveće ruske kompanije pretrpele su gubitke.

  Istovremeno, autor članka ističe da Moskva mnogo manje zavisi od nafte nego Rijad. Prihodi od prodaje nafte činili su dve trećine prihoda kraljevstva u 2018. godini, uprkos činjenici da je poslednjih godina crno zlato značajno izgubilo na vrednosti.

  Udeo poreza u državnim primanjima Saudijske Arabije je za 18 godina porastao sa 4,4 odsto na skoro jednu trećinu, a budžetski suficit zamenjen je deficitom, koji je 2015. godine dostigao 103 odsto BDP-a i smanjio se za 33 odsto u BDP 2018. godini.

  Pad cena nafte

  Podsetimo, početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

  U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

  Tagovi:
  Ruska rublja, OPEK, Muhamed bin Salman, Rusija, Nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga