06:57 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1120
  Pratite nas

  Istraživanje koje su sproveli naučnici s Veterinarskog naučno-istraživačkog instituta u kineskom gradu Harbinu, pokazalo je da su mačke podložne oboljevanju od Kovid-19 i da mogu međusobno da se zaraze, ali nije utvrđeno da li mogu da inficiraju ljude.

  Kako se navodi u istraživanju, koje je objavljeno na sajtu bioRxiv, grupa naučnika je istraživala podložnost lasica i životinja koje se nalaze u bliskom kontaktu s ljudima zarazi od SARS-CoV-2.

  „Otkrili smo da se SARS-CoV-2 slabo prenosi na pse, svinje, kokoške i patke, a mnogo češće na lasice i mačke. Takođe, ustanovili smo da se virus prenosi na mačke vazdušno-kapljičnim putem“, navodi se su istraživanju.

  Naime, zbog brzog širenja virusa korona u celom svetu sve češće se izražava bojazan da li kućni ljubimci mogu biti prenosioci zaraze i inficirati svoje vlasnike.

  Možda vlasnici mačaka ipak ne moraju da brinu?

  Istovremeno, drugi naučnici, čije mišljenje je objavio časopis „Priroda“, smatraju da su rezultati istraživanja kineskih stručnjaka prilično intrigantni, ali savetuju vlasnicima mačaka da ne brinu.

  „Rezultati su zasnovani na laboratorijskim eksperimentima, prilikom kojih su malom broju životinja ciljano ubrizgavane visoke doze virusa SARS-CoV-2, a oni nisu pokazali stvarnu povezanost između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca“, istakla je poznati virusolog Linda Saif s univerziteta američke države Ohajo.

  Prema njenim rečima, kako navodi časopis, nema direktnih dokaza da zaražene mačke mogu da izluče dovoljne količine patogena virusa korona da bi zarazile čoveka.

  Mačke
  © Sputnik / Miloš Ćurčin
  Mačke

  Ona je takođe istakla da nivo prenosivosti virusa među mačkama nije posebno visok i dodala da je u ovoj oblasti potrebno još istraživanja, uključujući one u kojima će se mačkama davati različite doze virusa da bi se utvrdilo mogu li ga preneti drugim mačkama.

  Pored toga, u časopisu se navodi da su naučnici uspeli da utvrde da su oboljevanju od Kovid-19 izuzetno podložne i lasice, zbog čega su, po mišljenju stručnjaka, ove životinje pogodne za testiranje potencijalnih vakcina i lekova.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kućni ljubimci, zaraza, virus korona, mačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga