22:27 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  335911
  Pratite nas

  Virus korona može da se nazove kugom globalizacije, zatvaraju se državne granice, a već sutra neki neće prezati od napada i otimanja, rekao je ugledni nemački političar Vili Vimer.

  Vimer, nekadašnji poslanik Demohrišćanske stranke Nemačke (CDU), kaže da ono što države sada čine u nastojanju da se odbrane od Kovida 19, jeste upravo poništavanje tekovina globalizacije, prenose „Novosti“.

  Hermetičko zatvaranje državnih granica, slanje aviona i ostalih transportnih sredstava po svoje sunarodnike rasute širom sveta, ali i oklevanje da se drugim državama, pa i susedima pruži pomoć, veran je odraz otklona od globalizacije, čiji smo ovih nedelja svedoci.

  „Da bi pošast savremenog doba, virus korona, zadržale pred svojim vratima u što je moguće većoj meri, vlade propisuju blokade državnih međa. Očigledno, susrećemo se sa opštim, planetarnim ratom i time sledećom etapom eskalacije međunarodnih odnosa“, kaže Vimer.

  Najrazvijenije zemlje G20 raspravljale su tokom globalne video-konferencije o crnom scenariju kraha svetske ekonomije, podseća Vimer.

  Upozoreno je da svaka zemlja treba sopstvene snage da usmeri između ostalog i na pružanje prijateljske ruke drugima.

  „Modus uzajamne pomoći pao je na ispitu i veliko je pitanje da li će ikakve prozivke ponovno da ga vaspostave“, nije optimista Vimer.

  Vojni transporteri i avioni bombarderi stavljaju se u službu prevoženja obolelih i još zdravih sunarodnika. Malo ko „pali“ motore da uputi pomoć drugima. Izuzetak kao što su Kina i Rusija, koja je prva poslala avion u izmučenu Italiju, samo potvrđuju pravilo.

  „I kao da većina zemalja smatra da pošto su ovogodišnje Olimpijske igre u Japanu odložene i olimpijski duh zajedništva treba odložiti u fioku. Malo je država koje, poput Irana, u vremenima kad se svojevrsna kuga nadvija nad domaćim stanovništvom, ne zaboravljaju na čovečanstvo i čovekoljublje“, kaže Vimer.

  Nemački političar dodaje da „upravo oni koji su do juče, to jest do pojave korone, zagovarali tesne međusobne odnose i saradnju, sada propagiraju politiku krajnjih granica“,

  „Već sutra možda neće prezati od napada i otimanja, sve da bi se povećale šanse sopstvenog stanovništva u borbi protiv virusa korona“, zaključuje Vili Vimer.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Vili Vimer, globalizacija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga