04:36 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1100
  Pratite nas

  U vreme pandemije virusa korona svetska zajednica se suočava sa ogromnim deficitom medicinskih sestara, kojih u svetu nedostaje najmanje 5,9 miliona, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

  „U svetu ima nešto manje od 28 miliona medicinskih tehničara. Od 2013. do 2018. godine broj je porastao za 4,7 miliona. Ipak, deficit medicinskih sestara u celom svetu i dalje postoji i iznosi 5,9 miliona. Najveći manjak beleži se u Africi, Jugoistočnoj Aziji i Istočnom mediteranskom regionu SZO, kao i u zemljama Latinske Amerike“, ističe se u izveštaju koji su sastavili Međunarodni savet medicinskih sestara i globalna kampanja „Medicinske sestre danas“.

  Saglasno izveštaju, u zemljama koje se suočavaju sa problemom manjka medicinskih tehničara, potrebno je povećati broj osoba koje se školuju za medicinske sestre za osam odsto godišnje. 

  „Političari znaju koliko košta školovanje i zadržavanje profesionalnih kadrova medicinskih tehničara u zemlji. Međutim, mnogi od njih tek sada istinski shvataju pravu vrednost tog osoblja. Svaki dolar uložen u razvoj medicinskih sestara vraća se kroz zdravlje i dobrobit ljudi i porodica“, izjavila je predsednica Međunarodnog saveta medicinskih sestara Anet Kenedi.

  Kako se navodi, države moraju finansijski obezbediti ubrzanu obuku medicinskih sestara i obezbeđivanje radnih mesta za njih.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  SZO, deficit, medicinska sestra
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga