11:37 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 250
  Pratite nas

  U Italiji, na početku pete nedelje opšteg karantina, stručnjaci ocenjuju da virus korona usporava, jer pada broj novoobolelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj nezi, a vlada se priprema za „drugu fazu“ i postepeni izlazak iz blokade kroz strateški plan u pet tačaka, koji podrazumeva i mere za sprečavanje ponavljanja crnog scenarija.

  Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa korona, a stroge mere opšteg karantina uz pojačanu kontrolu građana biće na snazi barem do 13. aprila, a danas popodne biće održana video konferencija italijanske vlade i stručnjaka o olakšavanju restrikcija.

  Plan u pet tačaka za postepeno vraćanje Italije u normalu predstavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, a društveno distanciranje „na svim nivoima“ i dalje će biti glavno pravilo - držanje bezbedne međusobne razdaljine i korišćenje zaštitne maske za odlazak u kupovinu namirnica, ali i na poslu.

  Biće uspostavljene takozvane Kovid bolnice koje će nastaviti sa radom čak i kada zdravstvena kriza prođe, sve do distribucije vakcine jer se „ne može isključiti drugi talas virusa“, a druge bolnice da se rasterete.

  U okviru programa je i jačanje zdravstvene mreže, a ta mera podrazumeva da pacijent pozitivan na Kovid-19 uz pomoć tima specijalista prolazi kroz proces lečenja i nege, potencijalni pozitivni slučajevi biće identifikovani, a njihovim bliskim kontaktima biće naređena samoizolacija. Posebna pažnja biće posvećena domovima za stare.

  Žena sa maskom na pustim ulicama Italije
  © Sputnik / Alessandro Rota
  Na snazi će ostati društveno distanciranje, maske će biti obavezne kod odlaska u kupovinu ili na poslu

  Ističe se da je važno pitanje pravilne upotrebe seroloških i molekularnih testova, uz mogućnost pouzdanog testa krvi na antitela kojim bi se utvrdilo ko je već preležao virus.

  Poslednja tačka programa predviđa digitalnu strategiju i upotrebu tehnologije za pomoć u pandemiji, kao na primer pronalaženje bliskih kontakta onih koji su pozitivni na Kovid-19 i nadgledanje zdravstvenog stanja pacijenata u karantinu putem aplikacija.

  Italijanski zvaničnici i dalje pozivaju građane da ostanu u svojim domovima kako bi sprečili širenje virusa i izbegli stvaranje novih žarišta, dok se ne steknu uslovi za ukidanje blokade u zemlji.

  Zamenik italijanskog ministra zdravlja Pijerpaolo Sileri ocenio je da je prvi talas olakšavanja restrikcija moguć narednih nekoliko nedelja.

  „Za nekoliko nedelja možda će biti moguć izlazak, uz predostrožnost, sa maskama, možda čak i pre početka maja“, rekao je Sileri za Radio Rai uno.

  U Italiji je Kovid-19 odneo više od 16.000 života, što je najviše u svetu.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  karantin, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga