15:46 31 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2164
  Pratite nas

  Mere koje Austrija donosi protiv epidemije virusa korona izazvale su sukob dve struje u kriznom štabu te zemlje.

  Anketa

  Ko ima najefikasniji model za borbu protiv korone?
  • Japan
   6.5% (527)
  • Srbija
   14.4% (1160)
  • Kina
   38.7% (3113)
  • Rusija
   20.4% (1640)
  • Crna Gora
   4.8% (386)
  • Švedska
   13.7% (1101)
  • SAD
   1.5% (124)
  Glasalo: 8051

  Bečki dnevnik „Esterajh“, pozivajući se na neimenovane izvore iz Kriznog štaba, navodi da je proteklog vikenda došlo do sukoba između kabineta kancelara Sebastijana Kurca i Ministarstva zdravlja koje vodi Rudolf Anšober.

  Povod za neslaganja bila je „uskršnja uredba“ kojom je ministar Anšober „dozvolio“ građanima da za Uskrs kod sebe u kuću pozovu do pet osoba koje žive van tog domaćinstva.

  Anšober je tu uredbu morao da povuče, a na konferenciji za štampu je rekao da to čini jer se produžavaju mere ograničenje slobode kretanja.

  Međutim, kancelar Kurc je Anšoberu kazao da mora da povuče uredbu, što je ministar i učinio nakon javne negativne diskusije o njegovom neusaglašenom delovanju s ostalim članovima vlade.

  Prema pisanju lista, već duže vreme postoje neslaganja između timova koji sede u kabinetu kancelara, a koji se zalažu za „čvrste“ mere, a i sam Kurc je dao brutalnu izjavu da će biti „mnogo patnji i mrtvih“ i s druge strane, time u Ministarstvu zdravlja koji žele blaže delovanje i optimističnije izjave.

  Anšober se, ipak, povinovao oštrijem delovanju iz iskrene zabrinutosti zbog situacije u Italiji.

  Pored tenzija u vladinom Kriznom štabu, postoje i napetosti s vlastima grada Beča, koje forsiraju što brži povratak normalnosti.

  Delovi Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), stranke koja vlada u Beču i nekadašnji lider socijaldemokrata i bivši kancelar Kristijan Kern želeli su čak da Austrija primeni blaži švedski model, što su Kurc, Anšober i gotovo svi epidemiolozi smatrali pogrešnim putem.

  Po tom pitanju, Kurc i Anšober bili su potpuno jedinstveni.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  krizni štab, sukob, korona, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga