23:36 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 431
  Pratite nas

  Iz Kine je prošle godine došao najveći broj prijava za međunarodne patente, čime je ta zemlja prvi put s vrha potisnula Sjedinjene Države otkako je pre više od 40 godina uspostavljen globalni sistem patentiranja, objavila je agencija za patente UN.

  Svetska agencija za intelektualnu svojinu, koja nadzire sistem priznavanja patenata među zemljama, objavila je da je prošle godine iz Kine došlo 58.990 zahteva za priznavanje patenata, a iz SAD 57.840, prenosi „Indeks.hr

  200 puta povećan broj zahteva

  Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahteva, objavila je agencija UN.

  Otkako je 1978. uspostavljen sistem patentiranja po Ugovoru o saradnji na području patenata, SAD su svake godine prijavljivale najviše patenata. 

  Sada više od polovine prijava patenata (52,4 posto) dolazi iz Azije. Japan je po broju prijava na trećem mestu, a iza njege su Nemačka i Južna Koreja.

  Vlasništvo nad patentima se uopšte smatra i važanim znakom nadmoći neke zemlje i stručnosti njene industrije.

  Čelnik Agencije za intelektualnu svojinu Fransis Gury je na konferenciji za medije ocenio da uspeh Kine proizlazi iz „vrlo promišljene strategije kineskog čelništva da se promovišu inovacije“ i gospodarstvo zemlje okrene proizvodnji viših vrednosti.
  Tagovi:
  patent
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga